Elk jaar worden talloze mensen in Nederland getroffen door verkeersongevallen. Of het nu gaat om een botsing tussen twee auto's, een aanrijding met een fietser of voetganger, of een eenzijdig ongeluk: de gevolgen kunnen zowel fysiek als financieel enorm zijn. Weten hoe je moet handelen na een ongeval en de weg kennen in het complexe landschap van aansprakelijkheid en schadevergoedingen is essentieel. Een gespecialiseerde advocaat kan hierbij het verschil maken!
Aansprakelijkheid na een verkeersongeval is een onderwerp dat voor veel mensen complex kan lijken. In de basis draait het om de vraag wie de schade heeft veroorzaakt en wie deze moet vergoeden.
Bij een verkeersongeval tussen twee auto's wordt vaak gekeken naar de verkeersregels en naar wie deze niet heeft nageleefd. Echter, als er sprake is van een ongeval tussen een auto en een fietser of voetganger, geldt er een andere regel. Omdat fietsers en voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers, hebben zij een beschermde status. Dit betekent datde eigenaar of houder van het motorvoertuig meestal aansprakelijk is en een vergoedingsplicht heeft, ook als hij het motorvoertuig niet bestuurde.
Wanneer het ongemotoriseerde slachtoffer jonger is dan 14 jaar, dan moet de eigenaar of houder van het motorvoertuig in beginsel 100% van de schade van het slachtoffer vergoeden. Is het slachtoffer 14 jaar of ouder, dan wordt minimaal 50% van de schade vergoed. Dat is alleen anders indien sprake is van overmacht, maar dat wordt zelden aangenomen. Afhankelijk van ieders bijdrage aan het ontstaan van het ongeval en een eventuele billijkheidscorrectie in verband met bijvoorbeeld de ernst van het letsel kan de eigenaar of houder van het motorvoertuig een hogere vergoedingsplicht hebben dan 50%.
Een verkeersongeval is een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan ook van essentieel belang om goed te weten wat je moet doen om je rechten te waarborgen en eventuele schade te verhalen.
Waar heb je recht op bij schadeposten na een verkeersongeval
Na een verkeersongeval kan een slachtoffer te maken krijgen met verschillende soorten schade. Deze schade kan zowel materieel als immaterieel (smartengeld) van aard zijn. Hieronder een uitgebreide beschrijving van de mogelijke schadeposten waar je recht op hebt.
Smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade. Oftewel een vergoeding voorleed, pijn, verdriet en gederfde levensvreugde als gevolg van het verkeersongeval.
Als je slachtoffer bent van een verkeersongeval waarvoor een andere partij aansprakelijk is, dan heb je recht op volledige vergoeding van alle materiële schade die je door het verkeersongeval lijdt en hebt geleden.
De hoogte van deimmateriële schade, oftewel het smartengeld, is onder meer afhankelijk van de ernst van het letsel, de duur van het herstel en de impact van het ongeval op het leven van het slachtoffer.
Wanneer je letsel hebt opgelopen na een verkeersongeval is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen. Een letselschadeadvocaat kan jouw belangen behartigen tijdens het schaderegelingstraject met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker van het ongeval en ervoor zorgen dat jij een rechtvaardigde vergoeding krijgt.
Maar ook als er sprake is van een eenzijdig verkeersongeval of als jij zelf schuld hebt aan het ontstaan van het verkeersongeval, dan kan jouw schade mogelijk zijn gedekt op een eventueel zelf afgesloten Schadeverzekering Inzittenden (SVI). Als het verkeersongeval plaatsvindt tijdens de uitoefening van jouw werkzaamheden voor jouw werkgever, dan moet jouw werkgever een behoorlijke verzekering hebben afgesloten die jouw schade vergoedt. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kan ervoor zorgen dat een rechtvaardige vergoeding wordt uitgekeerd. Ook de advocaatkosten zijn meestal op die verzekering gedekt.
Een letselschadezaak kan in de regel pas worden afgewikkeld zodra een zogeheten medische eindtoestand is bereikt. Daarvan is sprake 1) als volledig herstel heeft plaatsgevonden en er geen klachten meer zijn of 2) als de klachten onverhoopt blijvend zijn geworden. Als nog geen sprake is van een medische eindtoestand, dan kan de toekomstige schade in de regel niet met voldoende zekerheid worden begroot en is het onverstandig om een letselschadezaak definitief af te wikkelen. Tot die tijd kan een gespecialiseerde letselschadeadvocaat ervoor zorgen dat de verzekeraar voorschotten op de geleden schade betaalt.
Letselschade na een verkeersongeval kan leiden tot diverse kostenposten. Medische kosten, inkomstenverlies en eventuele aanpassingen in de leefomgeving zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke schadeposten. Veel mensen aarzelen om een advocaat in te schakelen uit vrees voor hoge juridische kosten. Echter, wat velen niet weten, is dat het inschakelen van een advocaat in de meeste gevallen van letselschade na een verkeersongeval niets kost. Maar hoe zit dat precies?
Veruit de meeste letselschadezaken worden met de verzekeraar afgewikkeld zonder dat daar een civiele procedure bij een rechtbank voor nodig is. De kosten van een advocaat tijdens dat schaderegelingstraject worden beschouwd als een schadepost die ook volledig door de verzekeraar moet worden vergoed. De inschakeling van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kost daarom in de meeste gevallen niets voor slachtoffers van verkeersongevallen.
Het is van groot belang dat slachtoffers van verkeersongevallen weten dat ze recht hebben op juridische bijstand zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten. Een gespecialiseerde advocaat kan hen helpen de schade te verhalen en zorgen voor de best mogelijke uitkomst. Deze bijstand is niet alleen waardevol vanuit financieel oogpunt, maar ook voor het emotionele herstel na een traumatische gebeurtenis.
Ben jij op zoek naar juridisch advies na een verkeersongeval? Neem contact op met Frank.
arts@raafadvocaten.nl
T 0314 78 11 11